Alabaster witte vaas op witte salontafel

Geen enkel materiaal heeft zoveel verschillende eigenschappen als albast. Is het glas of is het steen? Hard of zacht? En is het warm of is het koud? Het natuurlijke materiaal alabaster heeft een mysterieuze uitstraling en wordt al eeuwenlang voor kunstvoorwerpen gebruikt. Maar wat is het precies, waar wordt het voor gebruikt en hoe pas je het materiaal toe in je interieur? Je leest het hier!

Wat is alabaster?

In één oogopslag ziet de grondstof alabaster eruit als steen. Als je nog een keer goed kijkt dan zie je de diffuse structuur die in eerste instantie niet opviel.

Alabaster is chemisch gezien calciumsulfaat, dat door verdamping en druk is ontstaan. Het vormt zich wanneer het water uit zoute meren verdampt en de resterende korst onder lagen van de aarde komt. Hier wordt het blootgesteld aan mechanische invloeden die het minerale mengsel vervormen, verkleuren en vervolgens doen stollen.

Het materiaal condenseert uiteindelijk tot eivormige blokken. De afmetingen van deze zogenaamde ‘eitjes’ fluctueren sterk. Afhankelijk van de locatie zijn ze niet veel groter dan een aardappel, maar ook soms wel drie meter lang. Overeenkomend kan een dergelijk albasten ei enkele grammen of zelf enkele honderden gewichten wegen.

Benieuwd naar de geschiedenis van alabaster? We nemen je even terug in de tijd en vertellen je hieronder over dit trendmateriaal van de oorsprong, tot de middeleeuwen en tegenwoordig!

Alabaster oorsprong Egypte

Wetenschappers noemen de Egyptische taal als de oudste mogelijke bron van het materiaal albast. Sommigen beweren dat het materiaal is vernoemd naar de Egyptische stad Alabastron, de “stad van albasten schepen”. Hoewel de term van Griekse oorsprong is, verwijst deze eigenlijk naar een plek waar albasten schepen werden gemaakt.

Kunstenaars moeten de translucentie ervan al vroeg hebben herkend, omdat albastlantaarns al in de tijd van de Egyptenaren en Babyloniërs bestonden. De zijkanten waren versierd met ingesneden of verhoogde figuren, die pas goed tot hun recht kwamen als de vlam werd aangestoken.

Het materiaal vond een soortgelijk gebruik in het oude Griekenland. Hier werd het gebruikt voor de afwerking van vuurschalen. De grondstof werd ook gebruikt als wandbekleding en voor het afdichten van raamopeningen.

Middeleeuwen

Dit gebruik van het albast is ook gedocumenteerd voor middeleeuwse kerken. De fijne adervorming was waarschijnlijk vooral aantrekkelijk. Cijfers en decoraties die ervan zijn gemaakt, kunnen alleen binnenshuis worden gebruikt, omdat calciumsulfaat niet vochtbestendig is.

Dit kan een reden zijn geweest waarom de sporen van het albast verloren zijn gegaan in de geschiedenis. Het werd al snel beschouwd als een goedkope kopie van marmer en diende een tijd lang uitsluitend als grondstof voor parels. Het was pas rond 1800 dat kunstobjecten van albast een renaissance beleefden die duurde tot het begin van de 20e eeuw.

In de volgende decennia fluctueerde de vraag voortdurend. Een hoogtepunt ten tijde van Art Deco werd gevolgd door De Grote Depressie en de oorlog. Onmiddellijk daarna was alabaster een felbegeerd exportmateriaal in het buitenland, waar het voornamelijk werd gebruikt voor souvenirs.

Alabaster van tegenwoordig

De grondstoffen en kunstobjecten die ervan zijn gemaakt, worden sinds de jaren negentig bijzonder goed beschermd. Met de oprichting van het bedrijf Euralabastri werd een kwaliteitszegel tot stand gebracht dat slecht onderscheidt van hoogwaardig vakmanschap. Verder is er een museum geopend in het belangrijkste mijngebied van Volterra in Italië, dat de geschiedenis van het albast documenteert.

Tegelijkertijd werd de enige universiteit ter wereld voor albastkunst nieuw leven ingeblazen. Hier leren studenten zorgvuldig om te gaan met de grondstof en er unieke ontwerpen van te maken. Zo helpen ze het materiaal weer tot bloei komen en kunstobjecten te ontwikkelen die ook passen bij moderne interieurs.

Waar wordt albaster steen voor gebruik?

Calciumsulfaat heeft een glasachtige, zijdeachtige matte glans en kan nauwelijks doorschijnend, maar ook bijna volledig doorschijnend zijn. Het kleurbereik van het materiaal is zeer breed. Het kan geel tot bruin zijn, maar ook meer roze of grijs. De meest voorkomende, mooiste en populairste tint van albast is wit – met nuances variërend van stralend tot romig.

In vergelijking met andere natuurlijke grondstoffen is het materiaal erg zacht. Als je het snijdt krijg je net als hout een unieke gladmakende eigenschap. Dit maakte het een populair materiaal voor kunstwerken, sieraden en andere decoratieve objecten.

4x alabaster in je interieur

Albast in huis halen is een bijzondere keuze. Het zorgt namelijk voor een authentieke sfeer en ademt kwaliteit en klasse. Als je wilt profiteren van de genoemde aspecten van dit bijzondere materiaal, dan zijn er veel mogelijkheden om albast thuis een rol te laten spelen. Ontdek hieronder enkele items voor het toepassen van albaster steen in huis:

  1. Lampen

    Omdat dit trendmateriaal ook een doorschijnende kwaliteit heeft, is het ook zeer geschikt voor een lamp. Het resultaat is een prachtige en unieke lamp die een luxe vleugje uitstraalt.
  2. Vazen

    Door de genuanceerde kleuren die terugkomen en variëren in albast, is dit ook een prachtig materiaal om vazen van te maken. Bonus: elke bloem staat er prachtig in!
  3. Decoratieve objecten

    Zoals eerder benoemd, is dit zachte materiaal perfect voor het maken van kunstwerken en decoratieve items. Denk bijvoorbeeld aan een alabaster beeldje op een houten dressoir. Benieuwd welke houtsoorten je het beste in je interieur kunt stylen? Neem eens een kijkje in ons artikel over dit trendmateriaal.
  4. Lambrisering

    Alabaster wordt ook wel eens als lambrisering gebruikt, zo heb je zeker een unieke wand waar iedereen jaloers op zal zijn!

De voordelen van albast

Het materiaal behoudt zijn basis esthetiek in elke vorm. De papieren structuur maakt het oppervlak licht en het doorschijnende effect suggereert openheid. De matte glans van alabaster creëert een warm gevoel. Last but not least; de monotone kleur van het natuurlijke materiaal straalt rust uit.

Dit zijn allemaal factoren die een aangenaam contrast vormen met de harde realiteit van het dagelijks leven. Met een item van alabaster steen zorg je voor een mooie tegenhanger van de hectiek en drukte. Deze effecten worden ook benadrukt door de edelsteenwetenschap. Van alabaster amuletten wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze een positief effect hebben op de psyche en dat ze de innerlijke rust ondersteunen.