Zó vind je het perfecte matras! Van soort tot hardheidsgraad
Een goede nachtrust begint allemaal bij het perfecte matras. In deze koopgids geven wij jou antwoord op de vraag: welk matras past bij mij? Eerst vertellen we je meer over de verschillende soorten matrassen. Vervolgens geven we antwoord op de vraag: welke hardheidsgraad past bij mij? Daarna delen we nog tips over het vinden van de juiste maat van het matras en welk matras aansluit bij welke behoeften (bijvoorbeeld, lichaamsbouw, allergieën tot slaaphouding). Slaap lekker alvast!
Een goede nachtrust begint allemaal bij het perfecte matras. In deze koopgids geven wij jou antwoord op de vraag: welk matras past bij mij? Eerst vertellen we je meer over de verschillende soorten matrassen. Vervolgens geven we antwoord op de vraag: welke hardheidsgraad past bij mij? Daarna delen we nog tips over het vinden van de juiste maat van het matras en welk matras aansluit bij welke behoeften (bijvoorbeeld, lichaamsbouw, allergieën tot slaaphouding). Slaap lekker alvast!
De 5 verschillende soorten matrassen op een rijtje
Matrassen zijn er in verschillende soorten en maten. En dat is maar goed ook, want iedere lichaamsbouw is uniek! Om je een goed beeld te geven, zetten we de vijf verschillende matrassen op een rij met daarbij hun bijbehorende voor- en nadelen.
- Traagschuim
- Pocketvering
- Koudschuim
- Gelmatras
- Latexmatras
Wat zijn de eigenschappen van een traagschuim matras?
Een traagschuim matras wordt ook wel visco-elastisch schuim, geheugenschuim of nasa-schuim matras genoemd. Wanneer je dit materiaal indrukt, keert het langzaam weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Daarnaast wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van een traagschuimmatras op een rij.
Voordelen:
- Geschikt voor zijslapers
- Drukontlasting: geen drukpunten
- Geschikt voor mensen met een allergie of astma
- Gewrichtspijn wordt verlicht
- Geschikt voor nek- en rugpijn
Nadelen:
- Niet geschikt voor onrustige slapers of buikslapers
- Geen terugvering
- Ventileert niet zo goed
- Temperatuurafhankelijk (schuim wordt zachter)
Voor- en nadelen van een pocketvering matras
Een pocketveer is een metalen springveer in een pocket. Dat zakje is gemaakt van een ongeweven materiaal. In een pocketveermatras zitten talloze pocketveren naast elkaar verwerkt. Het zakje om de veer zorgt ervoor dat de veren elkaar niet kunnen raken en dat de veer minder ‘voelbaar’ wordt. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van een pocketvering matras op een rijtje.
Voordelen:
- Voor alle slaaphoudingen
- Ademend: goede luchtcirculatie
- Geschikt voor hoog lichaamsgewicht
- Sterke ondersteuning in de rug en nek
Nadelen:
- Niet geschikt voor kinderen en ouderen
- Veren kunnen het na verloop van tijd begeven
- Niet geschikt voor (sterk) verstelbare lattenbodems
Wat is een koudschuim matras?
Koudschuim, ook bekend als High Resilience-schuim (HR-schuim), is de meest gebruikte schuimsoort in matrassen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van een koudschuimmatras op een rij.
Voordelen:
- Voor alle slaaphoudingen
- Geschikt voor onrustige slapers
- Elastisch, ademend, aanpasbaar
- Geschikt voor verstelbare lattenbodems
- Voor allergieën en orthopedische problemen
Nadelen:
- Warmt snel op
- Bevat chemicaliën
- Niet geschikt voor hevig nachtelijk zweten
Wat zijn de eigenschappen van een gelschuim matras?
Een gelschuim matras is opgedeeld in 7 comfortzones met stevige pocketveren. Het is vergelijkbaar met een koudschuim matras.
Voordelen:
- Geschikt voor zij- en rugslapers
- Bevorderdspierontspanning
- Geschikt voor allergieën en astma
- Licht, flexibel en slijtvast
- Voor problemen met de bloedsomloop
Nadelen:
- Niet geschikt voor buikslapers
- Een zwaar matras
- Niet ontworpen voor overgewicht
Past een latexmatras bij mij?
Een latex matras is een matras met een kern van latex (rubber). Latex is van nature veerkrachtig en biedt daardoor goede ondersteuning.
Voordelen:
- Voor alle slaaphoudingen
- Vochtregulerend
- Bestand tegen bacteriën
- Geschikt voor mensen met een allergie (behalve een latexallergie)
- Geschikt voor rugpijn
Nadelen:
- Hoog eigen gewicht
- Regelmatig onderhoud en schoonmaken
Hardheidsgraad matras: wat is het en waarom is het belangrijk?
De hardheid van een matras geeft, zoals de naam al verklapt, de stevigheid van het matras aan. De naam is misschien wat misleidend, want het betekent niet dat alleen een hard matras goed voor je is. Dat verschilt per persoon. Het hangt er maar net van af waar je naar op zoek bent.
Hoe harder een matras is, hoe beter het is tegen rugpijn bijvoorbeeld. En hoe zachter het matras, hoe geschikter het is voor mensen met allergieën. Bovendien kunnen mensen die niet op hun rug kunnen slapen het beste een zeer zacht matras kiezen.
Met de juiste matrashardheid verlicht je lichamelijke gebreken, zoals nek- en rugklachten. Nu is het niet zo dat het alleen maar een verlichtende werking heeft. Een goed matras zorgt er natuurlijk ook voor dat je comfortabel ligt en fijn in slaap komt.
Elke hardheidsgraad matras in detail
De hardheidsgraad van een matras wordt door veel fabrikanten aangeduid met H1, H2, H3, H4 of H5. Dit zijn standaardtermen die bij iedere matrasaanbieder terugkomen. Erg handig dus als je weet wat ze betekenen.
De hardheidsgraad wordt gemeten aan de hand van de druk die nodig is om het matras plat te drukken. Een zacht matras vereist veel minder druk dan een hard matras. De verschillen in hardheidsgraad van een matras hebben te maken met het materiaal waar het matras van gemaakt is. Daarbij is de dichtheid van een matras ook erg belangrijk! De dichtheid van een matras zegt namelijk iets over de juiste balans van ventilatie en comfort.
Hieronder gaan we in op de verschillende hardheidsgraden.
Wat betekent hardheidsgraad 1 voor een matras?
We beginnen bij hardheidsgraad 1 (H1). Deze hardheidsgraad komt niet veel voor, het is dan ook niet gek als matrasaanbieders deze graad niet noemen. Een van de redenen waarom deze lage hardheidsgraad niet vaak voorkomt, is omdat ze meestal niet zo geschikt zijn voor volwassenen. Hardheidsgraad 1 is namelijk ontworpen voor een lichaamsgewicht tot 60 kg.
Wat zijn de eigenschappen van een matras met hardheidsgraad 2?
Op naar hardheidsgraad 2 (H2)! Een hardheidsgraad van een matras met niveau 2 is geschikt voor mensen tussen de 60 en 80 kg. H2 is een zacht matras dat erg geschikt is voor zijslapers. Waarom? Als zijslaper kun je het beste een zachter matras kiezen. Zo zinken de zware delen van je lichaam goed in het matras weg, en ligt je ruggengraat in een mooie, rechte lijn. En dat is erg belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen!
Past een matras met hardheidsgraad 3 bij mij?
Heb jij behoefte aan meer ondersteuning tijdens jouw nachtelijke uurtjes? Dan is een matras met hardheidsgraad 3 (H3) precies wat je zoekt! Deze medium-stevige matrassen zijn geschikt voor mensen tussen de 80 en 100 kg. De matrassen bieden een hoge ondersteuning, maar zijn toch aangenaam zacht. Erg geschikt voor rug- en buikslapers dus!
Wat zijn de eigenschappen van een matras met hardheidsgraad 4?
Misschien heb je het al door, maar hoe hoger de hardheidsgraad, hoe steviger de matrassen. Voor mensen met een lichaamsgewicht tussen 100 tot 120 kg wordt hardheidsgraad 4 aanbevolen. Deze biedt een optimale ondersteuning, zodat rugproblemen geen kans krijgen.
Dit zijn de eigenschappen van een matras met hardheidsgraad 5
Net zoals H1 ga je ook een matras met hardheidsgraad 5 (H5) niet vaak voorbij zien komen. Deze hardheid mag namelijk alleen gebruikt worden voor een lichaamsgewicht boven de 130 kg. Deze ultrastevige hardheid ondersteunt en ontlast de wervelkolom op de best mogelijke manier.
Wat is nu het beste matras voor mij?
Het beste matras is afhankelijk van je (lichamelijke) wensen en behoeften. Zo heeft de ene persoon behoefte aan een goed ondersteunend matras, terwijl de ander juist op zoek is naar een zacht, comfortabel en ventilerend matras. Je lichaamsbouw speelt een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste matras, daarom is voor ieder persoon een ander matras hét beste matras.
De volgende factoren spelen een rol bij het kiezen van het juiste matras:
- Lichaamsbouw;
- Gezondheid en lichaamseigenschappen;
- Slaaphouding;
- Hygiëne.
We gaan hieronder op elk van deze punten in.
Het juiste matras hardheid voor jouw lichaamsbouw
De hardheidsgraad is erg gericht op het lichaamsgewicht, maar dit is niet de enige factor waar we rekening mee houden. De gehele lichaamsbouw is belangrijk om het perfecte matras uit te kiezen. Lichaamsbouw is een uniek iets, waar een specifieke matrashardheid op aansluit. De ideale hardheidsgraad van een matras wordt vastgesteld aan de hand van jouw gewicht én jouw lengte.
- Lichaamslengte: Houd altijd in je hoofd: het ideale matras is ongeveer 20 centimeter langer dan jouw lichaamslengte. Dus ben jij rond de 2 meter? Dan kun je beter voor een matraslengte van 210 cm of zelfs 220 cm zoeken.
- Gewicht: Naast de lengte is ook het gewicht een bepalende factor voor de beleving van het matras. Een persoon onder de 60 kg kan een stevig matras met hardheidsgraad 3 al snel als te hard ervaren. Maar hetzelfde matras kan voor iemand met een zwaarder gewicht daarentegen wél comfortabel liggen.
Het juiste matras hardheid voor jouw slaaphouding
Naast het juiste matras voor je lichaamsbouw is er ook het juiste matras voor je slaaphouding. Het is belangrijk dat je tijdens het slapen een juiste houding aanneemt. Dat lukt alleen als je matras goede ondersteuning biedt. Zo voorkom je namelijk dat je te ver doorzakt in het matras, wat kan leiden tot een holle, of juist bolle rug tijdens het slapen. Met als uiteindelijke gevolg: lichamelijke gebreken.
Afhankelijk van of je een zij-, buik- of rugslaper bent, wordt de juiste hardheidsgraad bepaald. Zo hebben zijslapers over het algemeen een zachter matras nodig ten opzichte van rug- en buikslapers. Zo zinken je schouders en bekken namelijk dieper in het matras. Dit helpt bij een gezonde, rechte uitlijning van de wervelkolom. Hieronder gaan we verder in op de drie verschillende slaaphoudingen.
Welke hardheidsgraad voor een matras is het beste voor zijslapers?
Ben je een zijslaper? Een matras met een hardheid zacht tot medium-stevig (hardheidsgraad H1 tot H3) is geschikt voor zijslapers.
De beste hardheidsgraad voor het matras voor rugslapers
Een matras met een hardheid medium-stevig tot hard (hardheidsgraad H3 of H4) is geschikt voor rugslapers.
Welke hardheidsgraad matras is geschikt voor buikslapers?
Een matras met een hardheid medium-stevig tot extra hard (hardheidsgraad H4 of H5) is geschikt voor buikslapers.
Welk matras bij allergieën?
Allergieën, fysieke klachten of afwisselende lichaamstemperaturen. Als er bij jou een belletje gaat rinkelen uit herkenning is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een speciaal matras. Je klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen door een goed matras. Voor meer informatie over welk matras bij jouw lichaamseigenschappen past, bekijk je de voor- en nadelen van elk matras aan het begin van dit artikel.
Denk aan de hygiëne bij het kiezen van een matras
Ook hygiëne is erg belangrijk bij het uitzoeken van een goed matras. Sommige matrassen beschikken over een afritsbare, wasbare hoes. Erg handig! Let wel op dat je de hoes niet vaker dan één keer per jaar wast; dat is niet bevorderlijk voor de antiallergische en/of anti-huisstofmijt-behandeling van de hoes.
Let op: een te hard of te zacht matras is niet goed!
Merk je dat je matras te hard of te zacht is? Aarzel niet en ga langs een matrasexpert. Een te hard of te zacht matras kan leiden tot het hangmat-effect. Door de gebogen vorm van het lichaam, neemt je ruggengraat een ongezonde houding aan. Dit kan leiden tot onder andere nek- en rugklachten.
De verschillende soorten matrassen
Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, is het belangrijk dat je de juiste afmeting kiest. Niet alleen voor je lichaamsbouw, maar ook zodat het matras op je bed past. De breedte, lengte en dikte zijn bepalend voor een perfect matras. Zo heeft ieder matras een minimale dikte van 15 centimeter en een standaard matras een dikte tussen de 17 en 20 centimeter. De lengte van het matras is meestal 200 cm voor een volwassenen, terwijl de breedte aanpasbaas is. Zo is een eenpersoonsmatras meestal 90×200 cm en een tweepersoonsmatras 180×200 cm. Dan bestaat er ook nog de twijfelaar, deze zit tussen een een- en tweepersoonsmatras in en is 140×200 cm.
Hoe onderhoud ik mijn matras?
Het luchten van een matras is erg belangrijk voor het schoonhouden van jouw slaapplek. Wil je een extra fris matras? Stop dan de matrashoes in de wasmachine. Vergeet daarnaast ook niet om je matras regelmatig te stofzuigen en om te draaien. Wil je meer weten over hoe vaak je je matras moet reinigen en omdraaien? Neem dan snel een kijkje in ons artikel.
Wanneer moet ik een nieuw matras kopen?
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar ook een matras is op den duur toe aan vervanging. Een slecht matras heeft zelfs invloed op je algehele gezondheid. De tijd dat een matras meegaat, verschilt per type matras. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit, het lichaamsgewicht van de slaper en hoe het matras onderhouden wordt. Wil je verzekerd blijven van een goede ondersteuning? Houd er dan rekening mee dat je jouw matras na 5 tot 10 jaar vervangt.
Alles voor een goede nachtrust…
Wist je dat naast het matras ook het beddengoed een grote invloed heeft op hoe goed je slaapt? Zo heeft elke stof andere eigenschappen.
- Linnen: voelt van nature koeler aan.
- Katoen: een sterk ademend materiaal en vochtabsorberend.
- Perkal: zacht en soepel.
- Flanel-katoen: voel over het algemeen warmer aan.
- Katoen-satijn: is luchtdoorlatend en voelt daardoor koeler aan.
Style je nieuwe matras met mooi beddengoed….
Leestip! Heb je nog meer tips nodig voor het vinden van het juiste beddengoed? In ons artikel delen we een handig stappenplan.