Koopgids: gordijnen kiezen
Gordijnen zorgen ervoor dat je de lichtinval in jouw kamer zelf kunt bijstellen. Erg handig als je bijvoorbeeld de zon buiten wilt houden of juist ’s avonds niet zo in het zicht wilt zitten. Naast deze praktische functie geven ze jouw kamer ook sfeer. Een ruimtelijke en lichte uitstraling of juist romantisch en warm: gordijnen maken het verschil. Gordijnen kiezen is nog nooit zo leuk en makkelijk geweest met de volgende vijf stappen!
Gordijnen zorgen ervoor dat je de lichtinval in jouw kamer zelf kunt bijstellen. Erg handig als je bijvoorbeeld de zon buiten wilt houden of juist ’s avonds niet zo in het zicht wilt zitten. Naast deze praktische functie geven ze jouw kamer ook sfeer. Een ruimtelijke en lichte uitstraling of juist romantisch en warm: gordijnen maken het verschil. Gordijnen kiezen is nog nooit zo leuk en makkelijk geweest met de volgende vijf stappen!
Stap 1: Welke soorten gordijnen zijn er om uit te kiezen?
Voordat je een definitieve beslissing maakt, is het natuurlijk wel zo fijn als je alle opties hebt bekeken. Gordijnen zijn er namelijk in veel soorten en maten. Om gordijnen kiezen makkelijk te maken, zetten we alle soorten gordijnen met hun bijbehorende functie op een rijtje!
Overgordijnen
Ook wel de klassieke of standaardgordijnen genoemd. Wanneer je overgordijnen sluit, laten ze al het licht en kou buiten. Oftewel: het hele jaar door een aangename sfeer in jouw kamer. Door de grote lappen stof zijn ze een bepalende factor voor de sfeer in jouw kamer. Denk dus goed na over de kleur!
Inbetween gordijnen
Ben jij een liefhebber van een lichte, open en rustige woonkamer? Dan zijn inbetween gordijnen precies wat je zoekt. Deze gordijnen zitten wat dikte betreft tussen overgordijnen en vitrage in. Dik genoeg om inkijk te voorkomen, maar dun genoeg om veel zonlicht binnen te laten.
Transparante gordijnen
Transparante gordijnen geven net dat extra beetje luxe aan een ruimte! Ze lijken wat lichtinval betreft erg veel op inbetween gordijnen. Maar transparante gordijnen zijn nóg dunner. Dit betekent dat je overdag niet door transparante gordijnen kijkt, maar ’s avonds met verlichting aan zie je wel schaduwen door het gordijn heen.
Rolgordijnen
Een rolgordijn is een gordijn dat kan op- en afrollen. Het gordijn bestaat uit een buis en daar omheen zit het doek. Met een koord kun je heel gemakkelijk bepalen hoeveel licht je naar binnen laat. Wat betreft rolgordijnen kun je vaak kiezen tussen: transparant, lichtdoorlatend of verduisterend.
Plisségordijnen
Als je ze ziet, denk je in eerste misschien wel dat het rolgordijnen zijn. Maar er zit wel degelijk verschil in! Plisségordijnen hebben altijd een vouw in de stof, vergelijkbaar met een accordeon. Daarnaast kan een rolgordijn naar boven en beneden worden opgerold, terwijl een plisségordijn in iedere gewenste stand voor het raam kan blijven hangen.
Vouwgordijnen
Net zoals rolgordijnen open je ook vouwgordijnen door ze van boven naar beneden te bewegen met bijvoorbeeld een koord. Maar in plaats van dat dit gordijn zichzelf oprolt, vouwt het doek zichzelf op elkaar zodra je aan het kort trekt. Door de rechte banen geeft dit een unieke look.
Jaloezieën
Jaloezieën, ook wel luxaflex genoemd, zijn horizontale stroken gemaakt van aluminium of pvc. Net zoals rolgordijnen, plissés en vouwgordijnen zijn deze te openen en te sluiten met een koord. Ook is het mogelijk om de gewenste lichtinval toe te passen door de jaloezieën naar boven of beneden te doen.
Lamellen
In tegenstelling tot jaloezieën zijn lamellen juist verticale stroken van aluminium of pvc. Ze hebben wel dezelfde functie: je kunt zo openen en sluiten. Maar in plaats van dat je de lamellen omhoog kunt doen voor een betere lichtinval, doe je ze net zoals de klassieke gordijnen opzij.
Stap 2: Stof voor gordijnen kiezen
Nu je een beeld hebt bij de verschillende gordijnen, is het tijd om de stof te bepalen. Want gordijnen kiezen gaat niet zonder de juiste stof!
- Katoen: natuurlijk en sterk materiaal en ook nog eens wasmachinebestendig. Let wel op dat donkere en felle kleuren kunnen verkleuren in de zon.
- Polyester: lichter in gewicht, maar slijtvast en gemakkelijk te onderhouden. Kan net zoals katoen gewassen worden en verkleurt niet snel in de zon.
- Linnen: een dunne, lichtdoorlatende stof met een unieke uitstraling. En linnen gordijnen zijn ook nog eens wasmachinebestendig!
- Viscose: een zacht, synthetisch garen. Doordat de stof erg vochtgevoelig is, mag het niet in de wasmachine.
- Polyacryl: voor een lichte uitstraling is deze warme en zachte stof perfect. Kan goed tegen zonlicht, maar helaas niet wasmachinebestendig.
Stap 3: Welk patroon en welke kleur gordijnen kiezen
En dan komen we aan bij alle gordijnkleuren en -patronen! Want zodra je het soort gordijn en de stof hebt uitgekozen, is het tijd om het gordijn te finetunen. Ga je voor een lichte, rustige kleur of steel je de show met een mooi patroon?
Gordijnen kiezen: welke kleur gordijnen passen in mijn interieur?
Gordijnen kiezen wordt pas echt leuk zodra je bij de kleur aankomt. Belangrijk is dat je gordijnen goed aansluiten bij de rest van je interieur. Wij laten de drie kleurencombinaties zien!
- Ton sur ton: hebben jij één lievelingskleur? Dan zijn ton sur ton tinten precies wat je wilt! Het zijn tinten binnen dezelfde kleursoort. Olijfgroen, lichtgroen en donkergroen zijn bijvoorbeeld ton sur ton tinten binnen de kleursoort groen.
- Contrasterende kleuren: de naam zegt het al, twee kleuren die lekker in contrast staan met elkaar. Dat kan een oranje bank met blauwe gordijnen zijn, maar ook een mintgroene kleur muur met lichtroze gordijnen.
- Harmonieuze kleuren: dit zijn kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Neem bijvoorbeeld geel en groen. Ze liggen dicht bij elkaar en hebben toch beide hun unieke uitstraling. Voeg ook vooral wat witte tinten toe om het geheel niet te druk te maken.
Gordijnen kiezen: welk patroon past in mijn interieur?
Naast de kleur heb je ook nog eens keuze uit verschillende patronen. Zo kun je, net als vele, voor een effen kleur gordijn kiezen. Deze staat altijd prachtig en rustgevend in elke ruimte. Je kunt ook kiezen voor gordijnen met een klein patroontje, van ver lijkt de gordijn dan effen te zijn en rust uit te stralen maar van dichtbij kun je de mooie details bewonderen en brengt het gordijn iets unieks aan je interieur. En dan kan je ook nog voor een groot patroon kiezen om een echt statement te maken, lekker speels! Zorg er alleen wel voor dat de rest van je interieur niet te druk is en mooi bij de gordijnen passen. Tenslotte is het alleen nog uitzoeken welk patroontje je mooi vindt. Denk maar eens aan bloemetjes, streepjes, stipjes en nog veel en veel meer.
Stap 4: Maat gordijnen berekenen
Over naar de afmeting van de gordijnen berekenen. Dit hangt vooral af van je smaak. De lengte van de gordijnen en de breedte van de gordijnen kunnen een groot verschil maken. Wil je dat de gordijnen tot de vloer komen of liever tot de vensterbank? En wil je dat ze in het midden openen en sluiten of toch liever aan de zijkant en wordt het één groot doek? Genoeg vragen om antwoorden voor te vinden waarna je ook eenvoudig de benodigde stof kan opmeten.
Je kunt de lengte van je gordijn strak meten door een meetlint te spannen van de gordijnrails tot aan de gewenste lengte, bijvoorbeeld 1 cm van de vloer. Maar let op: voor de breedte van de gordijn is het beter iets ruimer te rekenen en ongeveer 10 cm extra bij de breedte van de rails optellen, zo weet je zeker dat de gordijnen goed zullen sluiten. Ook moet je bij het berekenen van hoeveel stof rekening houden met de plooi die je kiest, hier later meer over! Een dubbele plooi gebruikt namelijk meer stof dan een enkele plooi.
Stap 5: Ophangsysteem gordijnen kiezen
Ga je voor een rails, of toch liever voor een roede? Het ophangsysteem van jouw gordijn is een belangrijke factor. Met een rails zet je verstelbare haken aan het gordijn en de haak kun je dan in kleine stapjes in hoogte verstellen. Ga je voor een roede? Dan hang je aan de hand van gordijnringen het gordijn heel eenvoudig op aan de roede. Aan jou de keuze!
Tip: lees hier over gordijnrails ophangen in 10 stappen!
Stap 6: Gordijnen plooien
De plooisoort is een belangrijk aspect voor het samenstellen van je gordijn: het bepaalt voor een groot deel de sfeer in je ruimte. Je kunt kiezen uit vier verschillende plooien:
- Enkele plooi: bij een enkele plooi valt het gordijn in een ruime slag naar beneden. Voor deze plooisoort is er geen extra stof nodig bij de productie van het gordijn, daarom is een enkele plooi de voordeligste plooi!
- Dubbele plooi: een dubbele plooi is een plooi waarbij boven in het gordijn twee delen stof aan elkaar worden gestikt. Hierdoor ontstaan er mooie diepe plooien en oogt het gordijn voller.
- Driedubbele plooi: nog meer volume geeft de driedubbele plooi. Wel verbruikt dit type plooi meer stof dan andere varianten.
- Wave plooi: bij een wave plooi wordt het gordijn golvend onderaan een rail opgehangen. Door de waverunners waarmee je het gordijn ophangt, hangen de plooien op een gelijke afstand van elkaar, waardoor het gordijn altijd elegant hangt.
Veelgestelde vragen: gordijnen kiezen
Op zoek naar meer tips en tricks voor gordijnen? Lees dan ook eens onze artikelen over gordijnen wassen en gordijnen wit maken. Of op zoek naar tips en tricks voor het shoppen van een ander interieur item? Neem dan eens een kijkje naar onze populaire producten en koopgidsen over verschillende meubels en accessoires.
Na het lezen van dit artikel erachter gekomen dat het tijd is voor een raam make over? Registreer dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal met hoge kortingen.