geurstokjes

Wist je dat etherische oliën ook wel aromatische, essentiële of vluchtige oliën worden genoemd? Dit komt omdat het extracten zijn van planten, bloemen en kruiden. Etherische oliën kunnen helpen om je thuis comfortabel en relax te voelen zodat je volledig kunt ontspannen. Bovendien hebben sommige oliën een geneeskrachtige werking of een goede werking op de huid. Wat is etherische olie? Waar gebruik je etherische olie? Waar zijn ze goed voor? Al deze vragen worden in dit artikel beantwoord. Ook vind je een overzichtje van verschillende etherische oliën dat je kunt downloaden en printen!

Wat is etherische olie?

Een etherische olie is een (100%) natuurlijke olie die middels stoomdestillatie uit bomen, bloemen en planten wordt gehaald. Dat betekent dat er stoom doorheen gaat waardoor olie verdampt. Die damp bevat de zo belangrijke olie waar we het over hebben. Vervolgens wordt de stoom afgekoeld, waardoor deze condenseert en dan blijft er vloeistof over (water met olie). Deze vloeistoffen blijven gescheiden en mengen dus niet, de etherische olie blijft drijven op het water.

Een belangrijke eigenschap van etherische olie is dat deze ‘vluchtig’ is. De olie vervliegt of verdampt snel. Dit zorgt ervoor dat de olie zo’n prettige geur verspreid. De oliën worden dus gewonnen uit natuurlijke materialen. Van de natuurlijke materialen wordt bijna alles gebruikt voor de oliën: van wortels, zaden, vruchten (sinaasappel bijvoorbeeld), bladeren, takken tot bloesem.

Naast destillatie kan olie ook door middel van uitpersing uit bovengenoemde materialen worden gehaald. Door het persen van verschillende ingrediënten, zoals citrusvruchten, komt de olie vrij. Andere ingrediënten zoals plantdelen, worden vaak verwerkt door stoomdestillatie.

Waar gebruik je etherische olie voor?

Er zijn veel verschillende soorten etherische oliën. Elke olie heeft een andere werking en kan dan ook op een andere manier worden gebruikt. Toch zijn er een aantal veel voorkomende toepassingen van etherische oliën namelijk:

  • Aromatherapie
  • Geurolie in huis
  • De aroma diffiuser
  • Smaak- of geurstof

Wanneer je veel stress ervaart kan het helpen om ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen te doen. Maak hierbij gebruik van etherische olie in de ruimte. De juiste etherische oliën helpen je namelijk om nog beter te ontspannen.

Aromatherapie

Wanneer het gaat om aromatherapie dan worden de etherische oliën gebruikt voor een massage of (stoom)inhalatie. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten worden verlicht of voorkomen.

Tip: lees altijd goed de bijsluiter en aanbevolen dosering door zodat je de olie op de juiste manier gebruikt.

Geurolie in huis

Wanneer de olie in huis wordt gebruikt, dan wordt de etherische olie door middel van een verstuiver door de lucht verspreid. Dit wordt dan gedaan door een luchtbevochtiger of aroma diffuser. Lees hieronder meer over de aroma diffuser. Andere toepassingen in huis zijn: etherische olie voor in bad, voor in de sauna of in de vorm van massageolie.

De aroma diffuser

De aroma diffuser heeft een houder waarin je wat water doet samen met de etherische olie die je wilt. Je kunt de aroma diffuser aanzetten, waardoor het water door snelle trillingen omgezet wordt in nevel. Deze nevel wordt vervolgens samen met de olie door de ruimte verspreid. Dit zorgt voor een fijne, ontspannende, kalmerende geur in de ruimte én op deze manier is de aroma diffuser ook een kleine luchtbevochtiger.

Etherische oliën als smaak- of geurstof

Andere doeleinden van etherische oliën zijn als smaakstof, geneesmiddel, conserveermiddel, geurstof én als grondstof in de industrie.

  • Smaakstof: bijvoorbeeld pepermuntolie, citrusolie of kruidnagelolie.
  • Geneesmiddel: de oliën kunnen een positieve werking hebben op de gemoedstoestand, huidproblemen verbeteren en worden ingezet als ontsmettingsmiddel.
  • Geurstof: bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen, cosmetica of wasmiddel.

3x alternatieven voor etherische olie

Er zijn ook andere manieren om een lekkere geur te verspreiden in huis, namelijk met behulp van geurstokjes, geurkaarsen of een kamerspray. Hieronder lees je alles over de verschillende toepassingen:

1. Geurstokjes: hoe langer de stokjes des te beter wordt de geur wordt verspreidt. Hoe meer stokjes er in het flesje zitten hoe sneller de geur in de kamer wordt verspreid. Gebruik liever wat minder stokjes zodat je langer van de geur kunt genieten. Tip! Gebruik voor een kleine kamer ook weinig stokjes en leg er een paar apart. Zijn je geurstokjes op? Gebruik ze als ‘geurzakje’ in je kledingkast. Leg ze tussen je handdoeken of kleding en ze verspreiden een fijne geur.

2. Geurkaarsen: je hebt ze in vele soorten en maten. Let op de minimale brandduur van je geurkaars. Wanneer je een geurkaars minimaal drie of vier uur laat branden, wordt de gehele kaars opgebrand. Zo geniet je optimaal van je geurkaars.

3. Kamerspray: voor elke ruimte een lekkere geur die je eenvoudig rondspuit.

Etherische olie in combinatie met plantaardige olie

Etherische olie wordt vaak gemengd met plantaardige olie. Plantaardige olie is eigenlijk een basisolie. Deze plantaardige olie is meestal afkomstig van koudgeperste vruchten van planten. De olie is 100% zuiver en bevat alle vitaminen en mineralen. Ze dienen als basis voor etherische oliën.

De etherische olie lost goed op in de vette basisolie. Etherische oliën worden dan ook regelmatig gebruikt als het gaat om huidverzorging. Ze hebben dan vooral een zuiverende en ontspannende werking.

Welk geurolie voor welke kamer?

Grofweg kun je de soorten etherische olie indelen in een aantal categorieën namelijk: hout, citrus, bloemen, herbal en een combinatie van allen. Voor elke ruimte is een ander soort geur geschikt. Uiteraard hangt dit af van je smaak, maar ook het effect dat diverse geuren hebben speelt mee. In de badkamer ga je voor een ontspannende geur en in de werkruimte kies je weer sneller een verkwikkende, frisse geur.

  1. De badkamer

    In de badkamer ga je voor een frisse of ontspannende geur. Zowel in de ochtend als in de avond kom je in de badkamer om je op te frissen of voor een ontspannend bad. Cederhout kan geschikt zijn, maar ook jasmijn is een goede optie.
  2. De slaapkamer

    Voor de slaapkamer kun je het beste een ontspannende geur als lavendel, kamille of venkel kiezen. Deze geuren zijn rustgevend, ontspannend en slaap opwekkend.
  3. De woonkamer

    Voor de woonkamer is het slim om een sterkere geur te kiezen, omdat dit vaak een grotere ruimte is. Geuren als jasmijn, bergamot of cederhout kunnen een goede keuze zijn.
  4. De werkkamer

    In de werkkamer kies je een geur die motiverend en stimulerend werkt. Denk hierbij aan citrus geuren zoals sinaasappel of citroen. Rozemarijn is ook een fijne optie.

De meest voorkomende etherische oliën en hun werking

Hieronder lichten we een aantal bekende geuren toe. We beschrijven het effect en de bijzondere werking van de geur.

  • Bergamot – bij wisselende stemmingen, verbetert gemoedstoestand en helpt bij stress.
  • Cederhout – verkwikkend, rustgevend, zorgt voor een elastische huid.
  • Citroen – concentratie verbeterend, zuiverend, verfrissend en verkoelend.
  • Eucalyptus – vrijer ademen, verlichtend en heeft een positief effect op onze bloedcirculatie.
  • Jasmijn – stimulerend, huid verzorgend.
  • Kaneel – verwarmend, stimuleert het immuunsysteem.
  • Kamille – rustgevend, ontspannend, huid herstellend.
  • Kruidnagel – concentratie verbeterend, stimulerend.
  • Lavendel – rustgevend, slaapopwekkend.
  • Patchoeli – nostalgisch gevoel, verwarmend.
  • Pepermunt – vrijer ademen, verkoelend.
  • Roos – harmoniserend, rustgevend, voedend.
  • Rozemarijn – vrijer ademen, activerend, soepele gewrichten.
  • Salie – vrijer ademen, bij vermoeidheid.
  • Sandelhout – meditatie, verbetert de stemming.
  • Sinaasappel – ontspannend, verbetert de stemming.
  • Steranijs – gezonde luchtwegen, stijve spieren, bloedcirculatie.
  • Tea tree – reinigend, antibacterieel en zuiverend.
  • Tijm – verzacht luchtwegen, zuiverend, herstellend.
  • Venkel – slaapopwekkend, rustgevend.

Een overzicht van etherische oliën om te printen

Hieronder vind je een overzicht met 9 verschillende oliën (inclusief toepassingen en gebruik) dat je eenvoudig kunt downloaden en printen.

overzicht met etherische oliën om te printen

Wil jij je eigen home spa creëren? Dan mogen etherische oliën absoluut niet ontbreken. Met dit artikel weet jij welke olie je wanneer kunt gebruiken.